NĖRA LAIKO KENTĖTI ARBA KO TĖVAI GALĖJO IR NEMOKYTI

2022 08 29
Facebook Email
Komentuota August 29, 2022 by

Ar neigiamos emocijos vis dar daro svarbią įtaką sveikatai? O gal mus išgelbės mokslo pažanga ar teisinga mityba ir dienos režimas?

Kai man buvo gal 10 metų, važiavau troleibusu į stotį. Kelionės pradžioje pro langą pamačiau avariją. Ant kelio gulėjo sužeistas žmogus. Greitai nusisukau – vaizdas sukrėtė, krūtinę užgulė sunkumas. Troleibusas pajudėjo ir aš pasistengiau pamiršti nemalonų reginį. Man padėjo už lango besikeičiantys vaizdai.

Ties stotimi susiruošiau išlipti ir pagalvojau: kodėl man taip sunku ant krūtinės? Su vargu atsukau mintis atgal ir prisiminiau matytą nelaimingą įvykį. Tą dieną taip ir pragyvenau su akmeniu ant krūtinės. Su šiandieninėmis Minties lauko terapijos žiniomis būčiau susitvarkiusi per kelias minutes.

Sako, kad 90 ar kažkiek procentų ligų sukelia stresas, o kita yra genetika. Jau 10 metų gyvenu su žiniomis, kurių dėka galiu teigti, kad mūsų nuotaikos nulemia sveikatą visais 100%. Paaiškinsiu kodėl.

Mūsų kūnas - ne tik kaulai, audiniai, vidaus organai, kraujotakos, limfotakos sistemos. Jis išraizgytas ir meridianais. Tai jokiais prietaisai nematomas tinklas, kuriuo, anot senovės kinų, teka kūnui būtina energija „či". Gal prisimeni iš biologijos, kaip atrodo krajotakos sistema? Panašiai atrodo ir meridianai. Jei kuriuo  meridianu tėkmė sutrinka, su juo susijusi kūno vieta ar organas „nemaitinami" ir negali funkcionuoti pilna jėga. Jei taip atsitinka dažnai ar trunka ilgai, ilgainiui organas pradeda sirgti. Pavyzdžiui, jei šaldiklį atjungsim nuo elektros, kurį laiką nepamatysim jokio skirtumo, bet vėliau iš jo pradės varvėti.  Arba, jei augalo, nelaistysi ir netręši, kurį laiką nematysi skirtumo, bet ilgainiui jis pradės skursti.Tai, kad sutrikimo rezultatai pasirodo po kurio laiko yra ir gerai, ir blogai. Gerai, nes turim laiko susitvarkyti. Blogai, nes sunku laiku suvokti, kas vyksta ir imtis priemonių. 

Vienitelė meridianų nepralaidumo priežastis yra neigiamos emocijos. Kai jautiesi blogai: pyksti, liūdi, jauti kaltę ar gėdą, ant tam tikrų meridianų tarsi užsispaudžia gnybtai, kurie užblokuoja kanalą. Šis trumpas jungimas kūne jaučiamas kaip sunkumas, spaudimas, maudimas, veržimas, tempimas ar pan. Tikrai bent kartą gyvenime jutai sunkumą ant krūtinės ar gniužulą gerklėje. Jei taip vėl atsitiktų, atkreipk dėmesį, ką prieš tai galvojai, tiksliau, kaip jauteisi.

Nors gyvename toli nuo Kinijos, bet mūsų senolių posakiai tiksliai apibūdina tai kas vyksta su energijos judėjimu meridianais, jos užblokavimu ir paleidimu. Sakom: akmuo užgulė krūtinę; tarsi našta nukrito nuo pečių, suspaudė širdį. Minime ir su jausmais susijusius kūno organus: tulžingas žmogus, beširdis.

Tikrai, kiekviena emocija veikia tam tikrus meridianus, taigi ir atitinkamus organus bei kūno dalis. Pavyzdžiui, jei dažnai pyksti, bus dažnai užspausti vis tie patys meridianai ir vis tie patys organai badaus. Jei nuolat nerimauji, nukentės kiti organai. Pradžioje sutrikimas pasireiškia mažais negalavimais, kurių neparodo jokie tyrimai, vėliau atsiranda ką veikti ir medikams. Tik su jų pagalba taisome pasekmes, o ne priežastį.

Jei ligoninėje pakalbintum širdininkų, kepeninikų, skrandininkų palatos ligonius, pasigilintum kaip jie reaguoja Į kasdienybę, pamatytum, kad kiekvienos palatos gyventojai tarsi panašūs tuo kas juos dirgina ir kaip į tai reaguoja.

Mus susargdina, ne vienas didelis Įvykis, nelaimė, bet kasdienis, dažnai net nepastebimas dirginimas: ir vėl..., tik ne tai..., na žinoma..., amžinai... Dažnai tos mintys net neįgarsinamos, tiesiog kaip kaleidoskopas prašmėžuoja galvoje šimtus, tūkstančius kartų per dieną. Prisimename ar sureaguojame, jaudinamės dėl to, ko negalime pakeisti, dėl teorinių grėsmių, lyginame svietą, ilgimės praeities, bijome ateities, nesuprantame jaunimo, kritikuojame tėvus, rūpinamės buitimi, sąskaitomis ir taip toliau, ir taip toliau. Paklausti, kaip gyvenam, atsakom, kad normaliai, kaip visada. Suprask - gyvenime yra dozė šlamšto, bet tai visiems taip pat.

Kuo vyresnis žmogus, tuo geriau žino kaip turi būti. Jis turi mažiau lankstumo, tad ir neigiamas emocijas jaučia dažniau. Taip nejučia džiovinam savo augalus". Logiška, kad kuo vyresnis, tuo daugiau turi sveikatos problemų. Yra ir nuostabių išimčių, bet posakis „kaip jūsų amžiui, sveikatos rodikliai neblogi...“, nusako tendenciją.

Kitas Įdomus pastebėjimas apie vaikus. Atkreipk dėmesį, kada vaikams pradeda silpti regėjimas, atsiranda kaulų augimo skausmai, odą išmargina spuogai? Kaltas brendimas? Ar tikrai natūrali kūno raida sukelia tokius kūno sutrikimus?! Nuo gimimo tos pačios akys žiūrėjo, kaulai augo ne ką mažiau, bet problemos pasirodė tik apie 9-12 metus?

Ar tai tik sutapimas, kad vaikų negalavimai prasideda tuo periodu, kai jiems pasako, kad nėra kalėdų senelio ir dantukų fėjos? Pamažu atskleidžia negražią tikrovę: „pasaulis – ne žaidimų aikštelė, nemanyk, kad kelias bus rožėmis klotas". Priversti laikytis mokyklos standartų vaikai nejučia pradeda konkuruoti. Už rezultatus jau rašo pažymius, o ne piešia orų prognozės ikonas. Aplinkiniai nebe tokie atlaidūs, bendraamžiai nelabai draugiški.

Neigiamos emocijos YRA VIENINTELĖ bet kokio sveikatos sutrikimo priežastis. Netiki?

Tiesiog pradėk stebėti savo nuotaikas ir kūno pojūčius. Kiekvienas turim savo silpnas vietas. Pastebėk, kada atsiranda skauduliukas ir žvelk plačiau.

Pavyzdžiui, draugė pastebėjo, kad jai suvalgius šokolado, ant veido iškildavo spuogeliai. Tiesioginė išvada – kaltas šokoladas. Žvelgiam plačiau: visada šokoladu save apdovanodavo tik po Įtampos kupinos dienos. Kalta įtampa, o ne šokoladas. Pastarasis yra tik sutapimas  –  atpirkimo ožys.

Beje, aplinkinius stebėti gali būti sudėtinga, nes negali tiksliai pasakyti, ką kitas jaučia. Todėl geriausia stebėti save.

Emocijų Įtakos idėja paaiškina bet kokias paklaidas medicinos statistikoje. Tik dėl emocinio fono vieni pasveiksta greitai, kiti – lėtai ar nepasveiksta. Tik dėl jo, vieniems vaistai veikia, kitiems – ne. Nest ir tam pačiam žmogui įprastas vaistas suveikia nevisada.

Emocinis fonas vis dažniau minimas sveikatinimo autorių darbuose, bet dažniausiai pagal svarbą jam suteikiama maždaug trečia-ketvirta vieta po mitybos, gyvenimo įpročių ir sporto. Jei toks eiliškumas teisingas, kaip paaiškinti, kodėl sveikuoliai suserga?

O kaip genai? Genetiką galima perkvalifikuoti į iš šeimos perimtą būdą mąstyti, reaguoti, perspėjimus apie šeiminykščių silpnąsias vietas, dėl kurių reikėtų iš anksto pasirūpinti (panerimauti). Kitaip tariant, visi gaunam palikimą, bet neprivalom jo tokio priimti.

Ką daryti, kai gyvenimas toks sudėtingas ir tiesiog negali nereaguoti?

Reaguoti yra natūralu, visada bus rimtų priežasčių susinervinti. Klausimas – į kiek dirgiklių reaguosi ir kaip ilgai. Ar valdai dirgiklių srautą?

Man dešimtmetei, pamačius avariją, natūraliai kilo impulsas nusisukti, nežiūrėti, užsimiršti. Su amžiumi šį savisaugos jutimą prarandame, nugali išmokta tiesa, pavyzdžiui, kad reikia būti informuotam. Ne tik kad nenusisukame, bet dar valandų valandas klausome nemalonių įvykių analizių, o mums įsijausti padeda fone skambanti tragiška muzika.

Išeitis yra.

  • Pradžiai prafiltruok žinių srautą! Ar tau tikrai būtina žinoti apie viso pasaulio nelaimes? Šiais laikais nelaimių ir nemalonumų nėra daugiau, mes tik esame žymiai geriau informuoti.
  • Nustok kalbėti su visais apie nemalonius dalykus. Jei jau norisi išsikalbėti, padaryk tai su vienu patikimu, optimistiškai nusiteikusiu žmogumi. 
  • Neabejoju, kad žinai bent keletą būdų kaip nusiraminti. Naudoji, veikia?

Vienas iš geriausių, neįtikėtinai efektyvių būdų nusiraminti yra technika, vadinama Minties lauko terapija. Ji veikia nepriklausomai nuo žmogaus skeptiškumo, išsilavinimo ar nušvitimo lygio. Ji nesudėtinga ir greita – paprastai emocijai neutralizuoti užtenka poros minučių. Techniką galima taikyti bet kur ir bet kada. Tai patogus būdas susitvarkyti su neigiama emocija iškart, kai to reikia.

Minties lauko terapijos technikos efektyvumas nepatyrusiam naudotojui yra apie 80%, t.y., 8 kartus iš 10 tau pavyks visiškai nusiraminti. Ne laikinai užsimiršti, bet visiškai paleisti nemalonų jausmą. Dirbant su specialistu sėkmės tikimybė - 98%.

Ar būtinai reikia terapijos? Su ja žymiai paprasčiau, tai - greitoji super pagalba. Greitis svarbus ne tik dėl sveikatos. Kai esi geros nuotaikos, mąstymas nepalyginamai efektyvesnis, gyveni produktyviau, nes darai mažiau klaidų, susivoki greičiau. Daugiau apie tai skaityk čia.

Šiaip jau, turėtų užtekti minties, kad būti geros nuotaikos yra tiesiog žymiai maloniau, bet dauguma esame taip išauklėti, kad šis argumentas neturi pakankamai svorio, todėl išvardinsiu daugiau privalumų. Per Minties lauko terapijos mokymus gali Išmokti:

  • Greitai nuraminti savo tipinių dirgiklių sukeltas emocijas,
  • Ženkliai sumažinti ar visai atsikratyti ūmaus skausmo,
  • Išsiaiškinti ir panaikinti skausmo sukėlėją.
  • Išsiaiškinti ir pašalinti lėtinio skausmo priežastį. Taip skausmą sumažinsi ar jo visiškai atsikratysi.
  • Diagnozuoti nepastebimas chroniškas neigiamas emocijas (pasąmoninės mintys).
  • Išlaikyti sveiką protą ir jėgas asmeninės krizės metu.
  • Visiškai suvaldyti baimes ir fobijas.
  • Kontroliuoti valgymo sutrikimus
  • Atsikratyti nepageidaujamų įpročių.

Technikos mokymams ir diagnostikai užtenka 3-6 susitikimų. Geriau pasijusi jau po pirmojo. 

Džiaugiuosi, jei turi savo priemonių nusiraminti ir jos veikia puikiai. Tuomet tau daugiau nieko nereikia.

O ką darysi, jei nesijauti gerai? Gali pakentėti? Kentėk. Neturi laiko? Neturėk. Kaina - tavo sveikata.

Pradėti rūpintis savo nuotaikomis gali bet kuriuo metu nuo rytojaus iki niekada.

 

Autorius: Rasa židonienė

2022-08-29

Related Tags

Skaidraus proto technikos, Minties lauko terapija, tapingas

Facebook Email

Komentarai