RŪPINTOJĖLIAI, PASIRŪPINKIT SAVIMI

2023 11 06
Facebook Email
Komentuota November 6, 2023 by
Rūpintojėliai, pasirūpinkit savimi. Jei ne dėl savęs, tai bent jau todėl, kad greitai galit nebepajėgti rūpintis kitais.
 
"Autoimuninės ligos pasireiškia geriečiams",- rašo bestselerių autorius Dr. Gabor Mate knygoje „The Myth of Normal“.
 
Suklusau, nes turėjau stebuklingą mamą, kuriai viskas visada buvo „gerai“. Norėjo viską duoti, bet pačiai buvo be galo sunku priimti. Jos piršteliai ir riešai buvo išsukinėti reumatoidinio artrito. Sergančiųjų bruožai pagal Dr. Gabor Mate :
  1. Rūpintojėliai;
  2. Taikos sergėtojai;
  3. Žmonės linkę būti labai malonūs ir geri;
  4. Jaučiasi atsakingi dėl to, kaip jaučiasi kiti;
  5. Stengiasi nieko nenuvilti;
  6. Sunku pasakyti „NE“.
Net 80% sergančių autoimuninėmis ligomis yra moterys, nes jos tarsi užprogramuotos būti emocinėmis sergėtojomis.
 
Kažin, ar atpažinsite tokį žmogų šalia savęs? Gal iš jo tikitės, kad sugers jūsų stresą, prie jo kabinėjatės po nesėkmingos dienos, nes žinote, kad nutylės ir prisitaikys.
Gal atpažįstat save rūpintojėlio vaidmenyje? Jei taip, ką daryti?
 
Pradžiai – bent jau suprasti ir pastebėti.
 
Dr. Gabor Mate: "tokiems žmonėms būdingas sveiko pykčio slopinimas. Sveikas pyktis – tai momentinė asmeninės erdvės ribų ginyba. Kaip gyvūnas, kam priartėjus pradeda urgzti, taip ir mums derėtų parodyti, kad kėsinamasi į asmeninę gerovę. Tik trumpam, be agresijos. Slopinamas pyktis sutrikdo imuninę sistemą.
Psichoneuroimunologija tiria emocinę, nervų, hormoninę ir imuninę sistemas kaip vieną: kai slopiname vieną šios sistemos aspektą, tai tiesiogiai paveikia kitą.
Emocinė ir imuninė sistemos atlieka tą patį vaidmenį: priima, įsileidžia tai, kad naudinga ir atstumia tai, kas žalinga.
Slopinanant, neigiant sveiko pykčio buvimą, slopiname ir imuninę sistemą. Pradžioje Žmogus tiesiog dažnai sirguliuoja peršalimo ligom, sloga, gerklė, ausų uždegimai ir pan. Vėliau imuninė sistema atsigręžia prieš organizmą arba nesugeba efektyviai susidoroti su vidaus pakitimais - vėžinėmis ląstelėmis."
 
Rasa Židonienė
2023-11-23
 

Related Tags

Skaidraus proto technikos, Minties lauko terapija, tapingas

Facebook Email

Komentarai